Dünyada politik sınırların yeniden oluşumu, doğu blokunun çöküşü, yeni alıcı pazarlarının açılması, ticari blokların inşası, ticaret anlaşmaları ve Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) kuruluşu, dış satım için yeni imkânlar yaratmıştır. Daha ucuz, daha hızlı ve nitelikli üretim yapabilen yarışçı üreticilerin ortaya çıkmasını sağlayan uygulamanın dünya genelinde ulaşılabilir olması dünya iktisadını etkilemiş, günümüzde ekonomi küreselleşmiştir. Daha önceleri az gelişen yurtlar grubunda olan yurtlar, dünyada haberleşme sistemleri ağının büyümesi, televizyon, basılı yayın ve elektronik ortam aracıyla bilgiye ulaşabilme alanlarında yaşanan hamle sayesinde, gelişmiş ekonomilere kritik birer yarış haline gelmişlerdir.
Eğer firma iç pazarda iyi bir performans gösteriyorsa, yabancı pazarlara girmesi büyük olasılıkla kazancı yükseltecektir. Dünya pazarlarından pay almak; dış pazarlara açılan firma, rakiplerinin dış piyasalarda pay almak için neler yaptıklarını ve pazarlama planlarını öğrenecektir. İç pazara olan bağlılığı azaltmak; firma dış piyasalara açılarak, pazarlama gücünü yükseltecek ve iç piyasadaki müşterilere olan bağlılığını azaltacaktır. Piyasa dalgalanmalarını dengede tutmak; firma dünya piyasalarına açılarak, iç piyasadaki genel ve mevsimsel oynamalardan ve değişen alıcı taleplerinin oluşturduğu baskıdan kurtulacaktır.
Fazla üretim kapasitesini satmak; dış satım yaparak, sığa kullanım oranı ve üretim rotasyonlarının süresi artırılabilir. Böylece ortalama birim külfetlerde azalmış ve ölçek ekonomisine ulaşılmış olunur. Rekabet gücünü artırmak; dış satım, bir firmanın ve bir ülkenin yarış gücünü yükseltmektedir. Firma yeni teknolojilere, aşamalara ve metodlara uyarak yarar sağlarken, ülke de ticaret dengesinin iyileşmesinden yarar sağlayacaktır. İstihdam yaratmak; mal ve hizmet dış satımı, yeni iş olanakları oluşturacak, işsizliği azaltacaktır. Dış ticaret açığının azalmasına yardımcı olmak; dış alımın dış satımdan yüksek olması durumlarında oluşan dış ticaret açığının azalmasına yardımda bulunacaktır.
Dış satım ile ilgili uzmanlara ulaşabilmek; pek çok firmanın dış satım yapmama kararı, bilinmeyenin oluşturduğu korkuya dayanmaktadır. Ülkedeki ticareti geliştirme kuruluşları, dış piyasa için henüz yer edinmemiş olan şirketlere yardım eli uzatmak için kurulmuştur. Bu kuruluşlar, dış satım sürecinin her derecesinde firmalara yardımcı olmaktadır.
Piyasa payını bollaştırma fırsatı verir. Eğer iç piyasada kapasite tam kullanılmıyor ise, üretimi yükseltme imkanı sağlar. Aynı zamanda; iç piyasaya olan bağlılığı azaltır, ya da iç piyasadaki durgunluğu telafi etme imkânı verir.